Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Repost: Programma Migratie Digipoort Handel and Transport: Nieuwsbrief 3 (2019-11-15)

Programma Migratie Digipoort Handel and Transport
Nieuwsbrief 3, 15 november 2019

Intakefase voor aansluiting op Handel en Transport Gateway van start

Zoals u in onze eerdere nieuwsbrieven kon lezen, werkt de Douane aan een nieuwe poortvoorziening voor het elektronische berichtenverkeer tussen bedrijfsleven en overheid: de Handel & Transport Gateway (HTG).
Gebruikers van de huidige Digipoort Handel & Transport (H&T) en Single Window voor maritiem en lucht moeten het komende halfjaar fasegewijs aansluiten op HTG.
Het is de bedoeling dat de eerste bedrijven binnenkort overgaan. Welke stappen moeten zij hiervoor zetten?

De migratie van Digipoort H&T en Single Window voor maritiem en lucht naar HTG verloopt in fasen, zogenoemde plateaus.
Momenteel wordt hard gewerkt aan de voorbereiding van Plateau 1: de omzetting van de logistieke stromen voor de Douane (AGS, CID, EMCS, NCTS).
Om bedrijven op HTG aan te laten sluiten, moeten zij een aantal stappen doorlopen. Vanaf december 2019 ontvangen bedrijven een e-mail waarin de stappen staan beschreven.
We zetten ze hieronder alvast op een rij:

 • Intake
  De eerste stap betreft de intake. De Douane wil hierbij informatie verzamelen om de technische aansluiting van een bedrijf zo goed mogelijk te kunnen voorbereiden.
  Het is dan ook van belang dat bedrijven het intakeformulier zo goed en zo volledig mogelijk invullen, en zo snel mogelijk terugzenden.
 • Slotplanning
  Na de intake ontvangt het bedrijf een e-mail dat een tijdslot voor de technische aansluiting kan worden gekozen. Binnen een door de Douane vastgestelde periode kan het bedrijf één uur inplannen, waarbinnen het – samen met het aansluitteam van de Douane – start met het realiseren van zijn verbinding.
  Gezien het grote aantal aansluitingen dat tot stand moet komen, is een strakke planning noodzakelijk.
 • Technische gegevens
  Vervolgens ontvangen bedrijven per e-mail van het aansluitteam van Douane de koppelvlakbeschrijvingen en een formulier waarop zij de technische gegevens van hun aansluiting moeten invullen.
 • Technisch aansluiten
  Na deze voorbereidende stappen volgt het daadwerkelijke technisch aansluiten op de HTG.
 • Functionele aansluiting
  De laatste stap in het proces is het functioneel omzetten van de aansluiting. Dat is het moment waarop berichten daadwerkelijk via HTG worden uitgewisseld en niet meer via Digipoort H&T

De e-mails ontvangt u vanuit de postbus noreply@htg-migratie.nl en worden verwerkt in een beveiligde omgeving. Wij gebruiken uw informatie uitsluitend voor het tot stand brengen en in stand houden van de aansluiting op de HTG.

Community voor ontwikkelaars

De website van de Douane bevat algemene informatie over de migratie. Bedrijven die software maken hebben meer informatie nodig. De Douane adviseert daarom bedrijven die hubs aanbieden, software aan derden leveren of die zelf software bouwen zich aan te sluiten bij de community voor ontwikkelaars indien ze hier nog geen lid van zijn. Dit kan door een account aan te vragen bij de community op www.nhdouane.nl. De Douane plaatst op deze community technische informatie zoals specificaties voor berichten en koppelvlakken, planningen en nieuwsbrieven en nieuwsberichten.

Verdere informatie en contact

Wij blijven u informeren over de voortgang van de migratie van Digipoort H&T naar HTG. U ontvangt onze volgende nieuwsbrief in december 2019.
Verder organiseerden de Douane, de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA), de Koninklijke Marechaussee, de Zeehavenpolitie en Rijkswaterstaat op vrijdag 4 oktober 2019 gezamenlijk een webinar over de overgang van Digipoort H&T naar HTG. U kunt dit nog bekijken via https://channel.royalcast.com/webcast/douanenl/20191004_1/

Heeft u vragen over de inhoud van deze nieuwsbrief of over de migratie en het aansluiten op de HTG in het algemeen? Dan kunt u deze mailen naar douane.dlk.htg@belastingdienst.nl. U kunt ook bellen naar de Nationale Helpdesk Douane: 088 – 156 66 55 (van maandag tot en met vrijdag van 07.00 tot 17.00 uur).

Categorie :

Deel deze pagina