Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Repost: Programma Migratie Digipoort: Nieuwsbrief 1, 5 juli 2019

Programma Migratie Digipoort: Nieuwsbrief 1, 5 juli 2019

Douane neemt dienstverlening rond Digipoort Handel & Transport en Single Window voor maritiem en lucht over van Logius.

In 2020 eindigt het contract met de leverancier van Digipoort. Vanaf dat moment neemt de Douane het elektronische berichtenverkeer voor de logistieke stromen en de Single Window stromen tussen bedrijfsleven en overheid over van Logius. Het berichtenverkeer wijzigt hierdoor inhoudelijk niet. Bedrijven krijgen wel te maken met aanpassingen in de IP-adressen en e-mailadressen.

Veel bedrijven maken gebruik van Digipoort Handel & Transport. Via deze elektronische postbus wisselen ze informatie uit met de Douane, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, de Koninklijke Marechaussee, de Zeehavenpolitie en de havenautoriteiten. Het gaat dan om alle berichten en meldingen betreffende de logistieke stromen handel en transport, en alle berichten en meldingen in het kader van het Single Window voor maritiem en lucht.
De komende maanden werkt de Douane aan een nieuwe poortvoorziening: de Handel & Transport Gateway, kortweg HTG. Zodra deze getest, stabiel en beschikbaar is, worden de gebruikers van Digipoort erop aangesloten. Eerst zijn de overheden die informatie afnemen aan de beurt, hierna volgen de bedrijven. De Douane neemt vervolgens het beheer van Logius over; dit gaat vanzelfsprekend in goed overleg en nauwe samenwerking. De verwachting is dat de eerste klanten vanaf december 2019 kunnen aansluiten op de HTG; uiterlijk 30 juni 2020 moeten alle gebruikers zijn aangesloten.

Het overgangsproces van Digipoort naar H&T Gateway kent 3 plateau’s:

  • plateau 1: overgang van de logistieke stromen van de Douane
  • plateau 2: overgang van Single Window stromen van Koninklijke Marechaussee, Zeehavenpolitie en de havenautoriteiten
  • plateau 3: overgang van de logistieke stromen van de NVWA

De Douane heeft een programmateam samengesteld om de implementatie en het beheer van de HTG voor te bereiden. Het team zal er ook voor zorgen dat het bedrijfsleven en de afnemende overheden zo min mogelijk hinder ondervinden van de operatie.

In augustus 2019 ontvangt u een volgende nieuwsbrief, waarin u meer leest over het aansluitproces. De Douane is voornemens om regionale informatiebijeenkomsten te houden over de overgang van Digipoort naar de HTG.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Nationale Helpdesk Douane, tel. 088 – 156 66 55.

Met vriendelijke groet,
Servicedesk Softwareontwikkelaars Douane

Categorie :

Deel deze pagina